7.10.2015

Kisojen sijaan estevalmennusta.

Meiltä jäi nuo sunnuntain estekisat väliin kenkäongelmien vuoksi. Toinen takakenkä ei pysynyt jalassa, joten jouduin perumaan osallistumiseni. Onneksi uusi kengittäjä oli tulossa jo maanantaina, joten varasin sitten estevalmennuksen samalle päivälle.

Fiia on mennyt meidän vanhalla kengittäjällä kokoajan huonompaan suuntaan kengitettävyyden suhteen. Se on ruvennut repimään takajalkojaan ihan kunnolla, joten mietin jo tuskastuneena että saanko edes ketän kengittämään sitä. Halusin jokatapauksessa kokeilla jotakin toista kengittäjää, ja minulle suositeltiin erästä, joka on vasta muuttanut päijät-hämeen alueelle.

Kerroin heti aluksi hevosen aiemmat ongelmat kengityksen suhteen, jottei ne tulisi yllätyksenä. Etupää laitettiin ensin, ja Fiia oli ihan nätisti muutamaa nojailua lukuunottamatta. Sitten olikin takapään vuoro. Rapsuttelin Fiiaa sillä välin kun kengittäjä teki työtään. Ensiksi laitettiin tämä helpompi takajalka, ja se meni todella hyvin. Sitten siirryttiin sen vaikeimman kimppuun. Olin ihan yllättynyt siitä kuinka hyvin Fiia seisoi paikallaan eikä nyppinyt jalkaansa juuri ollenkaan. Se ei kertaakaan repässyt sitä kokonaan pois, eikä oikeastaan muutenkaan nyppinyt, Tämä meni todella kivuttomasti, ja kengittäjäkin osasi ottaa hevosen huomioon, sillä heti jos se alkoi hermostumaan, hän laski jalan hetkeksi maahan. Aikaa tähän meni tällä kertaa vain tunnin verran, kun edellisen kanssa saattoi mennä helposti kaksikin tuntia. Sekin voi tietysti vaikuttaa hevosen hermostuneisuuteen. Niin positiivinen kokemus tästä kuitenkin jäi, että meillä vaihtui kengittäjä kertaheitolla!

Rupesin kiireellä satuloimaan Fiiaa, sillä tunti alkaisi viidentoistaminuutin päästä. Onneksi vuokraaja oli apuna, niin sain hevosen nopeasti kuntoon ja pääsin kentälle kävelemään. Alkukäyntien jälkeen ehdin ottaa muutaman kierroksen raviakin ennen kuin tunti alkoi.

Aloitimme tunnin menemällä pientä neliötä, niin että kulmissa piti tehdä aina takaosankäännös. Tämä osoittautui meille haasteeksi, sillä Fiia teki ainoastaan etuosankäännöksiä, ja heitti perää muutenkin ulospäin. Ravissa käännökset alkoivat sujumaan jo hieman paremmin, vaikkei vieläkään täysin puhtaasti. Saimme siis kotitehtäväksi harjoitella näitä käännöksiä. Ravin jälkeen jatkoille laukassa tätä samaa pientä neliötä, ja kokosimme hevosia rauhalliseen laukkaan, Fiia meni pätkittäin todella hyvin, ja laukkakin alkoi olemaan pomppuisaa.

Tämän tunnin teemana oli kontrolliharjoitukset, ja tässä jonkinlainen paint suherrus tehtävästä:

Aloitimme menemällä noita suoralla uralla olevia ravipuomeja, ja sen jälkeen oli tarkoitus nostaa laukka, ja jatkaa laukassa tuolle vinossa olevalle pystyesteelle, jonka päällä vaihdettiin suunta oikeaan kierrokseen. Ravipuomit meni hyvin, laukannostot ehkä myöhästyivät muutaman kerran hieman. Kerran Fiia pääsi yllättämään ja ryntäsi tuolle esteelle hieman kaukaa. Seuraavalla kerralla sain sen jo kuuntelemaan paremmin, ja pääsimme lähemmäs estettä. Yhdellä kertaa Fiia tuli niin hyvin takaisin, että hyppy lähti ihan esteen juuresta, ja menimme siitä vain läpi. Täytyy kyllä sanoa että tällä hevosella on työmotivaatio kohdillaan. Herkempi tyyppi olisi kieltänyt tuossa tilanteessa, mutta Fiia vain jatkoi tehtävän suorittamista. Jatkoimme tästä sitten niin, että hyppäsimme perään suoralla linjalla olevan pystyn, ja siitä sitten piti siirtää raviin, ja mennä nuo kaarevalla uralla olevat puomit.

Onnistuttiin suht hyvin tehtävässä, ja vain kerran vauhti kiihtyi liian kovaksi. Lopuksi mentiin vielä noita pelkkiä pystyjä, korotettuna noin 80cm korkeuteen. Fiia otti todella hyviä hyppyjä esteille, ja meidän valmentajakin sanoi että hevonen kehittyy joka kerta parempaan suuntaan. Muutaman onnistuneen suorituksen jälkeen aloitimme loppuverkkailun,

Tarkoituksena olisi ottaa nyt joka viikko estetunteja, vuokraaja käy koulutunneilla muutaman kerran kuukaudessa. Menemme 18.10 koulukisoihin pyyrylään, ja 17.10 olisi taas kouvolassa estekisat. En ole vielä aivan varma että menemmekö sinne, mutta saa nähdä :)

Loppuun vielä muutama kuva valmennuksesta. Valitettavasti hyppykuvia ei ole kuin tuo yksi, kun ilta hämärtyi niin nopeasti että niistä ei tullut enää hyvälaatuisia :/
Ps. Millan blogissa on arvonta! :) Käykäähän osallistumassa.


2 kommenttia :

  1. Mä niin tiedän ton tunteen, kun vaihdat kengittäjää ja hevonen muuttuu aivan erilaiseksi. Ennen kuin Jaakko alkoi kengittämään Waltsua, olin yhdessä vaiheessa aivan varma, ettei kukaan halua tota kengittää. Mutta oho kappas, Jaakko tuli kengittämään sitä ja Waltsu seisoo nätisti paikallaan. Mitä nyt tykkää tutkailla kengittäjän tekemisiä kokoajan ja hamuilla takataskuja, josko niissä olisi vaikka herkkuja. :-D

    VastaaPoista
  2. Joo toi taskujen tutkailu on meilläkin tuttua puuhaa :D En ois jotenkin osannut arvata että kengittäjän vaihto voi vaikuttaa noin paljon! Melkein annoin jo luvan alkaa rauhoittamaan sitä kengityksiin, mutta onneksi kuitenkin päätin vielä kokeilla toista.

    Nää kengittäjät tuppaa vaan olemaan katoava luonnonvara niin ei parane monesti vaihtaa :D

    VastaaPoista