13.5.2015

Tärkeintä on onnellinen hevonen.

OIemme asuneet vasta muutaman päivän uudella tallilla, mutta huomaan Fiiassa jo nyt selkeän eron.
Se ei enää ole levoton tallissa, ei pyöri, kolistele, hakkaa seiniä tms. vaan odottaa rauhassa ruokiaan, seisoo nätisti paikallaan hoitotoimenpiteissä, eikä vaikuta enää yhtään stressaantuneelta.

Fiialla on nyt säännölliset ruokinta-ajat, se ulkoilee koko päivän ja saa laadukasta rehua.
Muutaman kerran se on vielä yskähdellyt, mutta meneehän siinä jonkin aikaa kun pöly poistuu keuhkoista. Syytän itseäni vieläkin siitä että en aiemmin huomannut noita edellisen tallin ongelmia, vaan Fiia joutui syömään pölyistä heinää. Havahduin vasta siinä vaiheessa tilanteeseen kun heinänpöly rupesi käymään omaan hengitykseenkin, ja Fiia alkoi yskimään ratsastaessa.

Tuo mudassa seisominen on myös tehnyt tehtävänsä, ja jaloissa on jonkinverran rupea. Ei auta kuin rasvailla säännöllisesti, ja pitää jalat puhtaana sekä kuivana.  Eiköhän kaikki pikku hiljaa lähde paranemaan, ja tästä on suunta vain ylöspäin.

Ratsastin eilen ensimmäistä kertaa uudessa paikassa. Kentän vieressä on pihattotarha, jossa kaverit olivat katoksessa syömässä heiniään, ja sekös olikin todella pelottavaa Fiian mielestä.
Tehtiin paljon ympyröitä ja kiemurauria ravissa, ja ratsastin joka kierroksella hieman lähemmäs tätä pelottavaa katoksen seinustaa. Lopulta päästiin jo aivan normaalisti siitäkin kohdasta ohi :)
Fiia oli reipas ratsastaessa, ja haki kivasti eteen-alas, eikä edellisellä tallilla alkaneesta pään nyppimistavasta ollut tietoakaan. Mentiin perusasiat kaikissa askellajeissa läpi kentällä, ja lopuksi käytiin kävelemässä lyhyt maastolenkki.

Uudet maisemat hieman  jännitti, samoin kun tietä pitkin menevät naapurin issikat, mutta kaikesta päästiin nätisti ohi. Fiia on siitä mukava että se on niin herkkä, ja jos jää jotain kyttäämään niin sen saa kyllä pienellä rohkaisulla ohi. Lähinnä tamma kyttää kaikkea "hurjan pelottavaa" eli kiviä, puita, postilaatikoita ym, mutta sitten kun esimerkiksi rekka tai traktori menee ohi, ei pelota yhtään :D

Tuntuu että suuri taakka on pudonnut harteilta, kun ei tarvitse enää stressata hevosen perustarpeista, vaan nyt on itsestään selvää että se ulkoilee kokopäiväisesti, saa ruokaa säännöllisesti, ja karsina on siisti, sekä siellä on tarpeeksi kuiviketta.

Pitäkäähän huolta hevosistanne, ja olkaa tarkkana tallipaikkavalinnan suhteen!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti